Skolyoz Neden Olur?

Skolyozun nedenleri: Skolyoz birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Ancak bizim günlük yaşamımızda sıklıkla karşılaştığımız skolyozlar, daha çok 10’lu yaşlarda ortaya çıkan ve nedeni henüz tam olarak bilinmeyen (idiyopatik) skolyozlar ile anne karnındaki etmenler nedeniyle ortaya çıkan ve doğuştan itibaren bulgu veren doğumsal (konjenital) skolyozlardır.

Skolyozun en temel tipleri konjenital yani çocukluk çağı skolyoz, ideopatik yan adolesan çağı skolyoz ve erişkinlikte daha çok gördüğümüz erişkinlerde dejenerasyona bağlı omurga yıpranmasına bağlı dejenaratif skolyozlar olarak adlandırabiliriz. Bunların içersinde toplumda en sık karşılaşığımız erişkinlerde gördüğümüz dejenaratif skolyozdur.

Konjenital skolyozda  başlıca etkenlerin gebelik sırasında geçirilen enfeksiyonlar, şeker hastalığı ve bazı vitamin eksikliklerinin olduğu düşünülmektedir. Başlıca Skolyoz tipleri:

  • Doğuştan (konjenital); genellikle omurgadaki bir gelişim kusuruna veya birbirine kaynamış kaburgalara bağlı,
  • Polio (çocuk felci), beyin felci veya kas distrofisi (erimesi) gibi durumlara bağlı olarak kasların felci sonucu oluşabilir,
  • Nedeni bilinmeyen (İdiyopatik); Daha önce düzgün olan bir omurgada, bilinmeyen bir nedenle ortaya çıkabilir.Skolyoz Nedir?
    Skolyoz Neden Olur?
    Skolyoz Belirtileri Nelerdir?
    Skolyoz Tedavi Yöntemleri