Kifoz Nedir?

Yetişkin bir insan omurgası aslında bir takım eğrilere sahiptir. Bunlar olması gereken fizyolojik eğrilerdir. Fizyolojik eğrilerin en yukarıda olanı boyun ve ense çukurunda gördüğünüz lordozdur.

Aşağıya doğru gelindikçe doğal bir kifoz yani doğal bir kamburluk (kifoz) olması normaldir. Daha aşağıya indiğimizde ise bel bölgesinde ikinci bir lordoz yani ikinci bir öne doğru eğrilik bel çukuru görmeliyiz. Bundan sonrada kuyruk sokumu kemiğiyle devam eden tekrar bir çıkıntı.

Omurga kabaca yukarıdan baktığımızda bir “S” şeklindedir. Saydığımız eğriliklerden herhangi birisinin aşırı artışı ya da azalması genellikle patolojik yani problemli kabul edilir.

Kifoz bunlar içerisinde tedavi edilmesi en zor olanlardan bir tanesidir. “Kifoz nedir?” sorusuna verilecek en yalın cevap omurganın öne doğru eğilmiş olmasıdır. Bu omurganın herhangi bir yerinde görülebilir. Toplumda en sık gördüğümüz özellikle ileri yaşlarda ve kadınlarda sırt bölgesinde kamburluk kifozudur. Kifoz tipleri bununla sıralı değildir.

Kifoz dereceleri de önemlidir. Doğumsal anamoliliklerden kaynaklanan kifozlar, gençlerde gördüğümüz postüral kifoz dediğimiz özel tip kifozlar bulunmaktadır. Omurganın herhangi bir yerinde öne eğrilik kifoz olarak adlandırılabilinir.