Skolyoz nedir: Skolyoz omurganın çoğunlukla göğüs (thoracic) ve/veya bel (lumbar) bölgelerinde görülebilen, yana doğru eğriliğidir. Skolyoz tek başına olabileceği gibi, kifoz (kamburluk; arkadan öne doğru anormal bir eğrilik) ile beraber de görülebilir (Kifoskolyoz). Normal omurgada yukarıdan aşağıya düz bir şekilde uzanan omurlar (omurgayı oluşturan kemikler) skolyozlu omurgada sağa, sola doğru ve/veya kendi eksenleri etrafında dönerler.
Skolyoz hastalığı kız çocuklarında çok daha sık görülür. Özellikle 30 dereceyi geçen skolyozlar genç kızlarda erkeklere oranla on kat fazla görülmektedir. Kesin sayı tam olarak bilinmemekle birlikte Türkiye‘de yaklaşık 1,5 milyon skolyoz hastası olduğu düşünülmektedir.
Skolyozun ne olduğundan ve belirtilerinden bahsetmek gerekirse en temel tanım skolyozun ön arka bakışta omurganın eğri olmasıdır. Sağlıklı bir erişkinde veya çocukta ön arka bakışta omurga dümdüzdür. Skolyoz tanısını röntgenlerle koyabiliyoruz. Omurganın ön arka plandaki eğriliklerini yerleşimine göre birtakım sınıflamalar yapılır.
Skolyoz olgusunun en temel belirtileri; iki tanedir yine bunlardan ilki ağrı çünkü eğriliğin yarattığı bir kas gerginliği söz konusudur. İkincisi ise şekil bozuklukları. Eğriliklerin şiddetine göre şekil bozukluklarının da şiddeti değişir. Özellikle dışarıdan farkedilebilecek kadar şekl bozukluğu varsa yaptığınız incelemelerde içeride çok daha net, çok daha ciddi belirli açılarda skolyozları bulabilirsiniz.
Skolyoz Nedir?
Skolyoz Neden Olur?
Skolyoz Belirtileri Nelerdir?
Skolyoz Tedavi Yöntemleri